Årstavägen 101
- 2 rum och kök
- 53 kvm
Beskrivning
Välkommen till denna ljusa, hemtrevliga och ytterst välplanerade gaveltvåa i ett perfekt läge på Årstavägen 101!
Rymligt vardagsrum med härligt ljusinsläpp från fönsterparti i två väderstreck och vackert originalgolv från 40-talet som ger rummet karaktär. Plats finns för såväl familjesoffa som annan möblering utan att det känns trångt. Ljust och generöst sovrum med utrymme för både dubbelsäng och annan inredning. Här finns dessutom stor skjutdörrsgarderob som rymmer det mesta! Smakfullt kök med bra maskinell utrustning och stilrena ljusa nyanser. Från köket når du den mysiga balkongen i ostört lummigt läge med sol hela dagen; från lunch till solnedgång. Matplats i köket med plats för ca 4 personer och öppning mot vardagsrummet. Fräscht badrum med kaklade väggar och klinkergolv. Badrummet är utrustat med spegel, handfat, härligt badkar, handdukstork, golvvärme och fönster för vädring. Hall med avhängningsmöjligheter och gott om förvaring i praktisk klädkammare. I hallen finns också en diskret mosaikvägg som tillför en estetisk dimension.
På Årstavägen bor du mitt i hjärtat av Årsta. Här erbjuds ett stort utbud av restauranger, service och kommunikationer. Från lägenheten nås Årstaviken och Årstaskogens naturreservat med några minuters promenad. Här finns härliga promenad- och joggingstråk och badbryggor. Du kan dessutom cykla till Södermalm på ca 10-15 minuter. Ett optimalt läge med både småstadskänsla och närhet till Stockholm city.
- Djup balkong i soligt syd-/västläge
- Stort vardagsrum med fantastiskt ljus
- Genomgående inbjudande stil
- Bra och stabil förening
- Förening med låg belåning
- Ett flertal gemensamhetsutrymmen så som bastu, övernattningslägenhet och festlokal
- Nära naturen och promenad/joggingstråk samt utegym längs Årstaviken
- Gångavstånd till Årstaberg, Årstaviken, Tvärbanan och Årsta torg
Föreningsinfo
Upplåtelseform och byggnad
Lägenhet - Bostadsrätt. 2 rum och kök varav 1 sovrum. Våningsplan 2 av 3. Lägenhetsnummer 0045. Föreningen HSB Brf Grängen, Årsta.
Ekonomi
Månadsavgift 3 612 kr (värme, vatten, kabel-TV (grundutbud), bredband ingår). Andel i föreningen är 0.37795 %.
Driftskostnad
Totalt 480 kr/mån (5 760 kr/år) varav El 300 kr/mån, Försäkring 180 kr/mån.
Överlåtelseavgift
1 208 kr. Betalas av köparen.
Pantsättningsavgift
483 kr.
Byggnadsår
1947-1948
Uppvärmning
Fjärrvärme
Föreningen
Föreningen bildades i mitten på 40-talet. Husen byggdes 1947-48. Det finns 242 st lägenheter i föreningen (4 tillkom i samband med ombyggnaden 2020.) Det finns även ett antal lokaler som hyrs ut till medlemmar. Fastighetsbeteckningarna på husen är Rossvalen 2, Amungen 2, Korslången 2 och Grängen 3, med boende på Siljansvägen, Åmänningevägen och Årstavägen.
Föreningen kräver att köparna är HSB-medlemmar, det är köparens/ köparnas ansvar att ansöka om detta.
Tomträtt
Tomträtten gäller till och med 2026.
Avgiftsförändringar
Årsavgiften höjdes med 1% 1 januari 2022.
"Avgift kommer höjas 2023 pga ökade kostnader drivna av inflation, hur mycket beslutas efter höstens budgetmöte." Upg. styrelsen 2022-08-30.
Utförda renoveringar
1984–1985 Omfattande ombyggnad med bland annat byte av samtliga avloppsstammar, varm- och kallvattenledningar samt elkablar.
2004–2005 Renovering av fasader då även trapphus målades om och fönsterbleck målades.
2014 Byte av balkongplåtar på hälften av balkongerna.
2015 Renovering av tappvarmvatten- och värmesystem, byte av stamventiler i källare samt ballofixer och termostater i lägenheter.
2016 Renovering av 17 balkonger på Årstavägen 93 – 101.
2018 Renovering av lekplatsen på innergården av Siljansvägen 47-55 samt dränering av halva fastigheten för Siljansvägen 47-53
2019 Lokalkonvertering till bostadsrätter
2019 – 2021 fönsterbyte i hela föreningen
2019–2020 ombyggnationer, totalrenovering av två stora lokaler som blev fyra nya lägenheter.
2020 Dränering av tre huskroppar, ÅmÄnningevägen 18–20; Siljansvägen 43–45 samt Siljansvaägen 55–57.
2021 Fasadtvätt genomfördes på de hus som hade tillväxt av grönalger mm.
2021 De flesta socklar lagades, putsades och målades.
2021 Avloppsstammar helt utbytta i 2 huskroppar och delvis på några andra ställen.
2021-2022 Relinat markrör som hör till en av våra tvättstugor, bastu och en föreningslokal. Fortsatt att renovera fasaden vid våra portar.
Vänligen se årsredovisningen för mer information 2021.
Pågående eller framtida större åtgärder enligt årsredovisningen 2021
Skorstenar
Efter en besiktning av våra 85 skorstenar framkom att de inom de närmaste åren behöver bättrings putsas. De som är mest akuta planeras att åtgärdas 2023 och de övriga planeras in att åtgärdas med några per år. Upg. styrelsen 2022-08-30.
Dränering
Vi ser över möjligheten när vi kan fortsätta med dränering av våra hus.
Byte av källardörrar
Vi har fortfarande 14 källardörrar av trä där vissa även är från byggåren under 40-talet. Vi kommer att under de närmaste åren byta ut dessa till ståldörrar för starkare inbrottssäkring.
Bullerdämpning
Efter fönsterbytet, där vi bland annat fick bättre ventilation, uppstod nackdelen med att mer ljud kommer in i rummen via ventilationskanalen. Fönster var ej ljudprovade från fabrik då de är standard fönster och vi, tillsammans med akustiker, utreder möjlig väg att minska bullernivåerna i framför allt sovrum som vetter mot gator med hög trafikbelastning. Vi har satt in extra ljuddämpande ventiler på Åmänningevägen och Årstavägen 85–89 som ej givit ett acceptabelt resultat. Nästa steg är att utreda om en ventil genom väggen och att sätta igen fönster ventilen, kan ge tillräcklig dämpning. Detta arbete fortgår och vi hoppas på en snar lösning på detta ohälsosamma problem.
Avloppsstammar i källare
Vi kommer att fortlöpande vid behov byta ut stammarna i källargångar och då göra ett helhetsomtag som innebär att vi byter hela rördragningen i fastigheten i stället för att enbart laga en viss del.
Balkongplattor
Besikta balkongplattor på utvalda huskroppar efter rekommendation från Storholmen och vid behov renovera dessa."
Kommentar gällande status kring åtgärder från förening, 2 september 2022:
Skorstenar kvar.
Dränering kvar på många huskroppar
Bullerdämpning delvis kvar, vi har bytt ut till bättre ljuddämpande ventiler i några fastigheter och inväntar resultat innan vi går vidare. sept-22.
Avloppsstammar i några huskroppar bytta kommer fler framåt men inte beslutat när.
3 balkonger identifierade och ska renoveras inom kort. Kommande år kan det bli fler.
Gemensamhetsutrymmen
Föreningen har två tvättstugor. Den stora ligger under Coop och den lilla ligger på Siljansvägen 54. Utöver detta finns bastu, hobbyrum, en övernattningslägenhet samt både en stor och en liten föreningslokal. Soprum för hushållssopor, innergård, vädringsbalkonger, cykelrum med direktingång från gatan.
Förråd
Till lägenheten hör två förråd.
TV- och internetanslutning
Kabel-tv levereras av ComHem, där ett basutbud ingår i avgiften. Fiber är indraget i alla lägenheter och levereras av Bredbandsbolaget. 100 Mbit ingår i månadsavgiften.
Parkering
Det finns 85 st parkeringsplatser i föreningen både med och utan el. Hanteringen av kölista till parkeringsplatser hanteras av Storholmen förvaltning. I dagsläget är alla parkeringsplatser uthyrda. Boendeparkering på närliggande gator för 500 kr/mån. Boendeparkeringstillstånd erhålles genom Gatu- och Fastighetskontoret, http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Parkering/Boendeparkering/.
Ägande
Föreningen godkänner delat ägande med 10 % som lägsta ägarandel. Juridisk person godkänns ej.
Överlåtelseavgift
Överlåtelseavgift utgår med 2,5 % av prisbasbeloppet och betalas av köparen. Detta gäller oavsett i vilken form överlåtelsen skedde.
Pantsättning
Vid pantsättning av lägenheten utgår en pantsättningsavgift om 1 % av prisbasbeloppet och betalas av pantsättaren.
Pantsättningar
Att bostadsrätten är pantsatt betyder att nuvarande ägare har bolån med lägenheten som säkerhet. I samband med tillträdet löses samtliga lån så att du som köpare kan pantsätta bostadsrätten på nytt för eventuella egna bolån. Inga lån finns att överta.
Områdesbeskrivning
Allmänt om Årsta
Nästan hela Årsta ligger utmed den södra sidan av Årstaviken precis söder om Södermalm. Området är mycket eftertraktat tack vare sin närhet till innerstan men också för sitt natursköna läge. Här finns stora grönområden som Årstaskogen, som i norr gränsar till Årstaviken, och Årstafältet men även flera mindre parker och promenadstigar som t ex Storängsparken. Inom en kort cykeltur på 10 min ligger närmsta grannen Södermalm som bjuder på shopping och restauranger som tillfredsställer den mest kräsne gourmanden.
Årsta Centrum – Ett område med väletablerad småstadskänsla
På Årsta torg, som utgör centrum i området, finns ett stort utbud av service, livsmedelsaffärer, butiker, caféer och restauranger som erbjuder mat från världens alla hörn. Bland de mer kända restaurangerna kan nämnas Två små svin och Palmyra men här finns allt ifrån sushi, thai, nepalesisk, grekisk, kinesisk eller indisk mat.
Årsta skog– En lummig fristad
Årsta skog är ett skogsområde i södra Stockholm som ligger i stadsdelarna Årsta och Liljeholmen. I östra delen av skogen ligger Skanskvarns koloniträdgårdsförening och Dianelunds koloniträdgårdsförening som båda anlades 1917.
Det finns många vackra promenadvägar genom Årsta skog varav en genomgående som slingrar sig längst med Årstaviken. Delar av vägen är asfalterad och under 2008 fick även delar av vägen belysning. Här finns även två utegym med träningsredskap. Genom Årstaskogens bäckravin rinner Valla å som har sitt utlopp i Årstaviken.
En stadsdel på frammarsch
Runtom Årsta händer det mycket. Årstafältet transformeras till en ny stadsdel med blandad bebyggelse i parkmiljö, och österut skapas den nya Söderstaden som ska knyta samman Södermalm med söder om söder.
Observera att förtätning pågår i området. Kontakta Stockholms stad eller ansvarig fastighetsmäklare för mer information.
Utmärkta kommunikationer
Mycket goda kommunikationsmöjligheter med tvärbana (hållplats Valla torg/Linde), flertalet bussar och pendeltåg (Årstaberg station). Närmaste tunnelbanestationer är Gullmarsplan (grön linje) eller Liljeholmen (röd linje) som nås på endast några minuter med tvärbanan.
Skolor och barnomsorg
I Årsta finns tolv kommunala förskolor, en fritidsgård samt Årstaskolan (F-9) och Skanskvarnsskolan (F-6). I de nya bostadskvarteren planeras ytterligare förskolor för att ta hand om alla barn som flyttar till området.